Rudolf Kusý: Kauza podchod? Tešíme sa z veci, ktorá mala byť dávno hotová

Dnes 12. októbra sa symbolicky o  12.00 sa uskutoční brífig k revitalizácii podchodu na Trnavskom mýte. Teším sa, tvrdím však, že oprava prichádza päť minúť po dvanástej. Nebyť nezáujmu a neochoty bývalého vedenia magistrátu pod vedením Milana Ftáčnika, mohol byť podchod dávno zrekonštruovaný.

Podchod na Trnavskom mýte nie je dôstojným miestom, hodným hlavného mesta krajiny. Preto je skvelé, že už o pár dní sa začína kompletná rekonštrukcia podchodu.

Revitalizácia po rokoch konečne prinesie čistotu a poriadok do priestorov podchodu. Pribudnú nové eskalátory a výťahy, aby bol podchod bezbariérový. V podchode bude bezpečnostná služba. Pribudne terminál autobusov, pribudnú kaviarne, miesta na stretávanie. Konečne sa nebudeme musieť za podchod hanbiť.

Aj preto, že podchodom prechádzam niekoľkokrát za týždeň, mám z pripravovanej rekonštrukcie veľkú radosť. Zároveň ma však mrzí, že plánovaná rekonštrukcia prichádza zbytočne neskoro. Odpoveď na otázku, prečo si to myslím, má núti vrátiť sa pár rokov do minulosti.

Píše sa rok 2011, Slovensko sa stáva dejiskom majstrovstiev sveta v hokeji. Podchod je dlhodobo nepekným, počmáraným miestom, médiá píšu o hanbe Bratislavy. Magistrát pod vedením Milana Ftáčnika sa pustí do potemkinády a celý podchod prelepia plagátmi. Po hokejovom šampionáte sa vraciame do „starej dobrej rutiny“. V podchode pribúdajú čmáranice na stenách, na zemi je neporiadok, podchodom sa tmolia pochybné existencie, eskalátory fungujú podľa počasia. Ľudia sa mňa opakovane obracajú, aby som „niečo urobil“. Opakované žiadosti, aby sa mesto postaralo o svoj majetok, primátor Ftáčnik odbíja tým, že magistrát nemá peniaze a podobných podchodov je veľa.

Preto ešte v roku 2011 žiadam o jednoduchú vec – chceme, aby magistrát zveril podchod do správy novomestskej samospráve. Naším cieľom je zvýšenie bezpečnosti v podchode aj s pomocou bezpečnostných kamier, zvýšenie čistoty v podchode v tretej fáze jeho rekonštrukcia tak, aby sa stal dôstojnou súčasťou širšieho centra Bratislavy. Aby bolo každému jasné, že to myslím vážne, v našom rozpočte sme vyčlenili peniaze ako príspevok na rekonštrukciu podchodu.

Magistrát pod vedením Milana Ftáčnika odpovedá, že by nám rád podchod zveril, ale nemôže, lebo časť podchodu leží aj na území Ružinova a potrebuje tak súhlas susednej mestskej časti. Neváham a volám kolegu starostu, ktorý s nápadom nemá problém a súhlasí so zverením.

Máme záujem, aby bol podchod čistý a bezpečný. Preto píšeme druhú žiadosť o zverenie s predstavou, že už to pôjde, ako „po masle“. Omyl! Milan Ftáčnik odpovedá, že so zverením podchodu nesúhlasí.

Nastáva patová situácia. Mesto pod vedením Milana Ftáčnika podchod roky necháva chátrať s argumentom, že na opravy nemá peniaze. Nám ho však zveriť nechce. A keďže nepatrí podchod našej mestskej časti, nesmieme ho rekonštruovať, ani čistiť a suplovať tak prácu magistrátu. Preto sme brigády v podchode organizovali ako dobrovoľníci.

Veci sa pohli, keď sme s asi 70 dobrovoľníkmi počas dvoch dní v rámci festivalu Milujem svoje mesto čistili jeden z najznámejších a zároveň najviac znečistených podchodov Bratislavy – podchod na Trnavskom mýte. Magistrát konečne uznal, že musí hľadať koncepčné riešenia dlhodobej starostlivosti a údržby tohoto podchodu. O pár dní sa začne s rekonštrukciou. Päť minút po dvanástej.

Mám veľkú radosť, že už čoskoro budeme mať krásny, čistý a bezpečný podchod na Trnavskom mýte. Škoda, že zlyhaním politika „spoľahlivej voľby“ sa tak udeje päť minút po dvanástej.

Leave a Reply